Asuminen

Asut jo Raision Vuokra-asunnot Oy:llä, olet muuttamassa johonkin kohteesemme tai muuttamassa pois jostain kohteestamme, tästä löydät tärkeää, tutustumisen arvoista tietoa asumisen eri vaiheista.

Asunnon hakeminen

Asunnon etsiminen tulee aloittaa aina täyttämällä ensin hakemus. Hakemuksen voit täyttää myös Realia Managementin toimistolla Raisiossa.

Hakemuslomakkeelle voit jättää toivomuksen asunnon sijainnista, talotyypistä ja vuokran suuruudesta jne. Valitse mieluummin useampi vaihtoehto. Pieniä keskustan asuntoja kysytään eniten. Hieman etäämmältä asunnon saanti on jo huomattavasti helpompaa.  Asuntojen remontti tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Asuntohakemus on voimassa kerrallaan 3 kk.

Hakijalla voi olla voimassa vain yksi hakemus.

Asumistuki

Jos olet oikeutettu saamaan asumistukea tai olet aikeissa hakea sitä, ilmoita asumisessa tapahtuneet muutokset Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistoon. Sinulle ja vuokranantajallesi vaivattomin tapa on ohjata asumistuki suoraan vuokranantajan tilille. Asumistukihakemuksen yhteydessä sinun pitää toimittaa Kansaneläkelaitokselle vuokrasopimus ja todistus asumisesta.

Lisätietoja: Kansaneläkelaitos

Avainten luovutus

Raision Vuokra-asunnot Oy:n asuntoon muuttaessanne uusi asukas hakee asunnon avaimet Raision Lukosta vuokrasopimusta vastaan, sopimuksen alkamispäivänä. Poikkeuksista tulee sopia kiinteistösihteerin kanssa.

Poismuuttaessa kaikki asunnon avaimet poismuuttava asukas palauttaa Raision Lukkoon, osoitteeseen Varpeenaukio 9, 21200 Raisio.

Mikäli avaimia on hukkateillä, asunnossa voidaan joutua suorittamaan sarjan vaihto, joka laskutetaan poismuuttavalta asukkaalta.

Autopaikat

Usealla taloyhtiöllä on omia vuokrattavia autopaikkoja. Paikat ovat useimmissa taloyhtiöissä ulkopaikkoja lämmityspistorasialla tai katospaikkoja. Pysäköinti näille paikoille on mahdollista vain jos olet varannut autopaikan käyttöösi ja tehnyt siitä vuokranantajanedustajan kanssa autopaikanvuokrasopimuksen. Autopaikkaa ei ole tarkoitettu vuokrattavaksi vain talvenajaksi vaan paikka vuokrataan koko vuodeksi ja vuokra maksetaan myös kesäkuukausilta. Autopaikan vuokrauksessa ei siis ole kyse sähkönvuokrauksesta vaan oikeudesta käyttää autopaikkaa. Autopaikan käyttökorvaus laskutetaan vuokranmaksun yhteydessä. Ilmoita mielellään jo vuokrasopimusta tehdessäsi, jos tarvitset autopaikan käyttöösi.

Lomakkeet ja ohjeet: Autopaikan käyttö

Huoneistotarkastus

Jokaisessa Raision Vuokra-asunnot Oy:n omistamassa asunnossa suoritetaan asukkaan poismuuttaessa huoneistotarkastus. Tässä tarkastuksessa huoltomies tai vuokranantajan edustaja käy tarkastamassa asunnon kunnon ja siisteyden asunnon tyhjentymisen jälkeen. Mikäli vuokralainen on aiheuttanut asunnossa huolimattomuudella tai tahallisella teolla vahinkoa, tulee se isännöitsijän tietoon tarkastuksen yhteydessä. Huolimattomuuden tai tahallisen teon aiheuttamat korjauskustannukset laskutetaan vuokralaisen vakuudesta tai vuokralaiselta itseltään.

Vapautuva huoneisto pyritään tarkastamaan aina ennen uuden asukkaan muuttoa. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että tarkastus joudutaan suorittamaan vasta uuden asukkaan jo muutettua asuntoon. Mikäli tiedät, että asuntoosi ei ole ehditty tehdä tarkastusta ennen sisään muuttoasi. Ilmoitathan huoltoyhtiöön jos asunnon tarkastukselle on jokin este (esim. asunnossa on lemmikkieläin, etkä ole itse paikalla).

Järjestyssäännöt

Tutustu saamiisi talon järjestyssääntöihin huolellisesti. Kaavake jaetaan kaikille uusille asukkaille yleisen viihtyvyyden ja turvallisuuden takaamiseksi.

Lomakkeet ja ohjeet: Talon järjestyssäännöt

Kotivakuutus

Kiinteistön vakuutus ei korvaa henkilökohtaista omaisuutta vahinkotapauksissa, joten varmista kotivakuutuksesi voimassaolo myös uudessa asunnossasi.

Kaupungin palvelut

Selvitä ennen muuttoasi myös sinua koskevat neuvola-, päiväkoti-, tarha-, koulu-, liikunta-, harrastus- ja muut paikalliset palvelut.

Lisätietoja: Raision kaupunki

Muutto

Valmistele muutto huolella. Pakkaa tavarat hyvin haluamaasi järjestykseen. Merkkaa laatikoihin sisältö tai mahdollinen huone, johon haluat laatikon laitettavan. Näin toimiessasi helpotat tavaroiden purkamista laatikoista ja helpotat muuttoavun työtä. Siirtäessäsi tavaroita muista tehdä se varovasti, kolhimatta rappukäytävän ja huoneistosi seinien kulmia ja tietenkin rikkomatta tavaroitasi.

Pidä rappukäytävä siistinä myös muuton ajan itsesi ja tulevien naapureiden mukavuudeksi. Käytä hissiä harkiten, älä varaa sitä koko muuton ajaksi käyttöösi. Tutustu ennen muuttoasi vuokrasopimuksen yhteydessä saamaasi Talon järjestyssäännöt -lomakkeeseen huolella. Edes muuton yhteydessä aiheutettu ylimääräinen, uusia naapureitasi häiritsevä käyttäytyminen ei ole sallittua.

Muuttoilmoitus

Tee lakisääteinen muuttoilmoitus postiin ja rekisteritoimistoon viimeistään viikon kuluessa muutosta. Suomen postilla ja Väestörekisterikeskuksella on yhteinen muuttoilmoituslomake, jonka saat täytettäväksesi esimerkiksi lähimmästä postikonttorista tai internetistä www.posti.fi tai www.vaestorekisterikeskus.fi. Internetin lisäksi lisätietoja saat muuttoilmoituspuhelimesta 020 345 6456.

Muuttoilmoitus huoltoyhtiöön

Täytä asuntoon muuttaessasi tuloilmoitus huoltoyhtiöön. Vain sen täyttänyt henkilö voidaan kirjata talonkirjoihin. Hän on oikeutettu saamaan huollosta ovenavausapua ja todistuksen asumisesta. Poismuuttaessasi muista tehdä lähtöilmoitus. Sivujemme kohdasta huolto löydät oikean taloyhiön huollon ja voit tehdä ilmoituksen muutostasi https://www.raisionvuokra-asunnot.fi/huolto  tai täyttää itse ja lähettää tiedon huoltoyhtiölle.

Lomakkeet ja ohjeet: Muuttoilmoitus taloyhtiölle

Muuttopäivä

Muuttopäivä on lain (LHV) mukaan vuokrasopimuksen päättymispäivää lähinnä seuraava arkipäivä. Edellisen asukkaan on annettava muuttopäivänä puolet asunnosta uuden asukkaan käyttöön. Kysy edelliseltä asukkaalta hänen muuttoaikataulustaan. Voi olla, että voit aloittaa muuttosi jo aikaisemmin. Yhdessä poismuuttavan asukkaan kanssa sovittu muuttoaikataulu tuo joustavuutta molempien muuttopäivään.

Muuttosiivous

Poismuuttavan asukkaan velvollisuus on siivota asunto ja siihen kuuluva varasto muuttovalmiiseen kuntoon ennen lähtöään. Jos näin ei ole toimittu laskutetaan siivouksesta aiheutuneet kulut vuokralaisen vakuudesta tai vuokralaiselta itseltään.

Lomakkeet ja ohjeet: Muuttosiivousohje 

Ovisilmä ja turvalukko

Aivan kuten sälekaihtimissa voit asentaa ovisilmän tai turvalukon omakustanteisesti asuntoon asumisesi aikana, mutta muuttaessasi niitä ei saa ottaa pois.

Palovaroitin

Pelastustoimilaki, joka tuli voimaan 1.9.1999 määrää, että jokaisessa huoneistossa on oleva palovaroitin. Palovaroittimen hankinnasta ja asennuksesta vastaa vuokralainen. Varmista siis, että sinulla on palovaroitin valmiina huoneistoon muuttaessasi. Etsi palovaroittimelle sellainen sijoituspaikka, jossa puolen metrin etäisyydellä palovaroittimesta ei ole ilmanvaihtoventtiilejä, korokkeita, palkkeja, tai muita savukaasujen leviämistä ohjaavia esteitä. Älä myöskään asenna palovaroitintasi puolta metriä lähemmäs seinää tai suihkun, saunan tai muiden kosteiden tilojen, tulisijojen, ilmanvaihtoventtiilien tai lieden läheisyyteen.

Puhelin ja internet

Lankapuhelimen kytkennästä/siirrosta kannattaa sopia ajoissa paikallisen puhelinlaitoksen kanssa, samoin kuin internet-yhteyden siirrosta uuteen osoitteeseen. Toivottavaa kuitenkin on, että sinulla on muuttopäivä jo tiedossa siirtoa/kytkentää tilatessasi. Taloyhtiöissä on DNA 2m netti valmiina.  Muuttaessasi ota yhteys muuttaessasi DNA asiakspalveluun jos haluat käyttää taloyhtiön nettiä.

Remontit

Neuvottele remontista aina ensin isännöitsijän kanssa ennen kuin ryhdyt suorittamaan remonttia. Raision Vuokra-asunnot Oy:n asukkailla on yleensä mahdollisuus vuokrasuhteen alkaessa saada tarvikkeet ns. omatoimiremonttia varten. Omatoimiremontilla tarkoitetaan asunnon pintaremontointia, joka sisältää lähinnä tapetoinnin, maalauksen ja mahdollisen remppamaton asennuksen. Asukas saa tällöin isännöitsijältä tarvikehankintaluvan, jonka kanssa hän voi paperiin merkitystä liikkeestä käydä noutamassa tarvikehankintalupaan merkityt tuotteet. Remontin tarve tutkitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Roskakatos ja jäteastiat

Kiinteistön roskakatokseen ei saa jättää isokokoisia tarpeettomaksi jääneitä tavaroita, huonekaluja, kodinkoneita jne. (ei edes muuton yhteydessä) Nämä tavarat on toimitettava kaatopaikalle tai kierrätyskeskukseen. Roskakatokseen, astioiden ulkopuolelle jätetyistä tavaroista veloitetaan erillinen kuljetusmaksu. Huomioi tarkasti myös jätteenlajittelu, metalli,lasi ja kartonki laitetaan niille kuuluviin astioihin, sekajätettä ei saa näihin astioihin laittaa.

Sauna, pesutupa ja kuivaushuone

Suurimmassa osassa kohteistamme taloyhtiössä on käytössä yhteinen sauna, jonka käyttöön on oikeutetut vain talon asukkaat. Taloyhtiön saunavuorot voit varata huoltoyhtiöltäsi. Muista varata omalle saunavuorollesi oma laudeliina, äläkä jätä roskia jälkeesi saunaan/pukeutumistilaan muiden korjattavaksi. Pesutuvan ja kuivatushuoneen käyttöön liittyvissä vuoron varaamis- ja muissa ongelmissa ota yhteyttä taloyhtiösi huoltoyhtiöön.

Sähkösopimus

Muista ilmoittaa sähkölaitokselle muutostasi asuntoon, mikäli sähkö laskutetaan erikseen (selviää sopimuksestasi). Poismuuttaessasi sinun pitää irtisanoa sähkösopimuksesi itse. Irtisanomista ei tehdä puolestasi.

Sälekaihtimet

Raision Vuokra-asunnot Oy:n asunnoissa ei ole valmiiksi asennettuna sälekaihtimia. Jos laitat asuntoosi sälekaihtimet, niitä ei saa ottaa pois muuttaessasi asunnosta.

Tupakointi

 Kaikissa taloyhtiöissä on tupakointikielto.

Uuteen asuntoon tutustuminen

Pääset tutustumaan asuntoon ennakolta sopimalla nykyisen asukkaan kanssa katselmuksesta. Asunnon välittäjältä saat nykyisen asukkaan nimen ja puhelinnumeron. Mikäli nykyinen asukas ei halua esitellä itse huoneistoa tai asunnossa ei ole asukkaita, katselmuksen voi suorittaa asuntosihteerin kanssa sovitulla tavalla.

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu peritään kaikilta uusilta vuokralaisilta. Vakuusmaksulle ei makseta korkoa ja se palautetaan kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä edellyttäen, että huoneisto on asianmukaisessa kunnossa, kaikki huoneistoon annetut/asumisen aikana teetetyt avaimet on palautettu eikä vuokrasaatavia ole.

Vuokranmaksu

Vuokra maksetaan aina kalenterikuukauden toinen päivä. Maksupäivää ei voi muuttaa. Maksut tarkistetaan noin 5 päivän kuluttua eräpäivästä, jonka jälkeen lähetetään myös mahdolliset maksukehotukset. Maksukehotteessa erääntyneen maksun lisäksi peritään korkolain mukainen viivästyskorko sekä 5,00 €:n perimismaksu. Muuttaessasi asuntoon ensimmäisen asuinkuukauden vuokra tulee olla maksettuna.

Huom! Maksamattomat vuokrat aiheuttavat vuokrasopimuksen purkamisen, joten huolehdithan vuokranmaksusta ajallaan!

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Toimita irtisanomisilmoituksesi ajoissa, kirjallisesti ja todisteellisesti. Irtisanomisaika on vuokralaisella aina yksi kalenterikuukausi (esim. jos asunnon irtisanomisilmoitus saapuu vuokranantajan edustajalle 5.2, sopimus ja vuokranmaksuvelvollisuus päättyy osaltasi 31.3, mutta jos olitkin aikeissa muuttaa pois jo 28.2, olisi irtisanominen pitänyt toimittaa viimeistään edellisen kuukauden viimeisenä arkipäivänä).

Lomakkeet ja ohjeet: Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus

Vuokrasopimuksen teko

Sopimus voidaan tehdä, kun asukas on suorittanut asunnosta perittävän vakuussumman vuokranantajan tilille. Sopimus tehdään Realia Managementin toimistolla, Keonkatu 3,21200 Raisio.